Restoran Nasi Bamboo (RNB) Sg Klah, Sungkai, Perak

  • 389
Specifications
Waktu Servis MakananDibuka setiap hari dari jam 10.30 pagi hingga 6.00 petang
Hari Perniagaan Di Tutup
Description
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Restoran Nasi Bamboo (RNB) yang terletak di Sg Klah, Sungkai, Perak ini nampaknya benar-benar mendapat perhatian ramai termasuklah pelancong Arab, Brunei, Singapura dan Hong Kong selain rakyat tempatan

 

Restoran ini memperkenalkan nasi yang dimasak dan dikukus dalam buluh dengan daun lirik atau lebih dikenali sebagai daun kalatia sebagai lapik berasnya.

 

Masakan tradisional ini sememangnya sangat unik dan yang paling menarik sekali, aromanya pasti membuka selera dan membangkitkan nafsu makan anda. Sangat wangi!

 

Restoran Nasi Bamboo (RNB) ini dimiliki oleh seorang anak muda tempatan iaitu Mohd Hafizz Mukhizad yang berumur 27 tahun dan beliau dibantu oleh kedua-dua ibu bapanya.

 

Mohd Hafizz Mukhizad (kanan) bersama bapanya

 

Konsep nasi bamboo ini ialah ia dimakan bersama lauk-pauk asli negeri Perak ketika ia masih panas

 

Daging hitam

 

Pelbagai masakan tradisional yang disediakan di sini seperti keli goreng panas, ayam kampung serabut, daging masak hitam, gulai kawah dan banyak lagi.

 

Antara hidangan lauk yang popular di sini ialah daging kambing salai. Kebiasaannya daging kambing dibakar untuk dijadikan hidangan, namun di sini ia sedikit berbeza kerana daging kambing tersebut akan disalai selama 16 jam.

 

 

Ia disalai dalam tempoh masa tersebut untuk memastikan daging kambing itu betul-betul lembut dan ia dimasak dengan pelbagai jenis rempah untuk menghasilkan rasa yang sangat sedap dan autentik.

 

Bagi peminat ayam pula, anda diwajibkan mencuba masakan ayam kampung bunian yang tidak terdapat di tempat lain. Sangat recommended!

 

Kedengaran aneh bukan? Tapi jangan risau kebanyakan mereka yang datang ke sini mengatakan hidangan ayam kampung bunian ini juga memang sedap dan menyelerakan. Sangat lain dari yang lain!

 

Selain itu, anda juga boleh mencuba nasi panggang daun lirik. Selain baunya yang harum, rasanya betul-betul unik dan asli!

 

 

Tambahan lagi, restoran ini juga turut menyediakan sambal belacan dengan resepinya yang tersendiri

 

 

 

Sambal Belacan yang telah siap dibotolkan

 

 

Daging salai

 

 

Kerabu Pucuk Paku

 

 

Memang terbaiklah Restoran Nasi Bamboo ni. Boleh kata hari-hari mesti penuh dengan manusia.

 

Ternyata Restoran Nasi Bamboo ini merupakan destinasi yang wajib anda kunjungi sekiranya berkunjung ke Sungkai, Perak. Selamat mencuba!

 

Alamat : Lot 53 Tanjung Balai, Jalan Slim River Sungkai, Perak.

 

Waktu operasi: Dibuka setiap hari dari jam 10.30 pagi hingga 6.00 petang.

 

Facebook: Nasi Bamboo Sg. Klah

 

Inginkan lebih cerita menarik seperti ini? LIKE Facebook SAYS SEISMIK serta follow kami di Twitter dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

 

Ayam goreng cheese ini pun tidak kurang hebatnya. Anda sudah cuba?

 

Orang Sanggup Beratur Panjang Untuk Dapatkan Ayam

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Map View
  • Street View
  • Directions

0 Reviews

Looking for review? There is no review here!